MASAŽA DOJENČKA

Najstarejša in najbolj naravna oblika zdravljenja v zgodovini človeštva z namenom ohraniti novorojenčka pri življenju, je bila masaža. Ob izgubi varnega zavetja maternice, je bila masaža poleg dojenja najboljši način ohranjanja povezanosti med mamico in otrokom.

POZITIVNI UČINKI ZA OTROKA

  • materini mirni gibi sproščajo novorojenčka, s tem umirjajo njegova čustva in lajšajo poporodne travme
  • pospešuje njegov krvni obtok in celotno presnovo
  • spodbuja delovanje imunskega sistema
  • podpira zdrav razvoj kože, sklepov in mišične koordinacije
  • njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno
  • dnevna masaža dojenčka navadno prepreči ali omili krče in prebavne težave

POZITIVNI UČINKI ZA STARŠE

Masaža materi pomaga, da lažje naveže stik z otrokom in da v njem spodbudi komunikacijo, odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarja, vsak del telesa, ki ga masira, spodbuja k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošilja ljubeče misli. Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka preko dotika in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža prinaša staršem povsem novo dimenzijo odnosa z otrokom, gre za neke vrste meditativno izkušnjo preko fizičnega dotika. Zadovoljimo naravno potrebo dojenčka po dotiku. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, staršem so podarjene tudi mirne noči.

Z masažo lahko začnemo takoj po rojstvu. Sprva je masaža zelo nežna, občutena, traja nekaj minut in jo lahko izvajamo tudi dvakrat dnevno. Postopoma pa masažne prijeme začnemo izvajati bolj čvrsto, čas trajanja pa podaljšujemo.

Idealno bi bilo, da bi bila mati v dneh in prvih mesecih po porodu tudi sama deležna masaže, saj bi s tem pripomogla, da bi njeno telo čimprej doseglo notranje ravnovesje po porodu in sprejelo nov način življenja.